Expoziţie fotografică „Identitate locală şi practici turistice în Valea Almăjului”

Publicat de Caius Goșa | Postat în Generalități | Postat la 17-09-2011

Depresiunea Bozovici, sau Valea Almăjului cum i se mai spune, este una din cele mai reprezentative regiuni de tip „ţară” din România, o zonă puţin cercetată şi cunoscută în pofida frumuseţii ei naturale şi a bogăţiilor pe care le posedă. În cadrul acestui teritoriu, s-a conturat în timp un sistem regional pur rural, cu o identitate care dă dovadă de unicitate absolută, ce conturează astfel particularităţile acestui spaţiu geografic. Faptul că Almăjul este o zonă puţin cunoscută la nivel naţional, reprezintă unul din considerentele de la care am pornit în realizarea acestui studiu.

Scopul lucrării îl reprezintă o cercetare amănunţită a zonei, în vederea cunoaşterii ei profunde, şi de ce nu, în vederea scoaterii ei din anonimat. Aşadar, în acest studiu am încercat să realizez o sumară analiză fizico-geografică, alături de o analiză a elementelor ce conferă identitate locală a Almăjului şi a celor cu potenţial natural şi antropic ce pot favoriza desfăşurarea activităţilor de turism. Dintre cele mai importante obiective ale studiului sunt identificarea particularităţilor naturale, culturale, istorice şi uman-geografice ce conturează în final identitatea locală a Ţării Almăjului. Un alt aspect al cercetării îl reprezintă analiza fenomenului turistic cu tot ceea ce cuprinde el (infrastructură, patrimoniu turistic, posibile activităţi turistice etc). Am avut în vedere şi proiectele de viitor şi strategiile de marketing inteprinse aici, de o importanţă maximă fiind cele care se referă sprijinirea activităţilor turistice, cu atât mai mult cu cât nu putem vorbi despre un fenomen turistic propriu zis, ci doar de activităţi sporadice, cu caracter insular.

În urma finalizării lucrării şi a susţinerii licenţei în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Chimie, Bilogie şi Geografie, Departametul de Geografie, Secţia Geografie Turism, sub îndrumarea coordonatorului ştiinţific Prof. univ. Dr. Nicolae Popa,  m-am decis îmbunătăţesc şi să public lucrarea de faţă, din dragostea pentru aceste meleaguri natale şi din dorinţa de a veni în sprijunul celor care doresc să cunoască acest minunat colţ de ţară, posesor al unui peisaj natural nealterat. Aşa am reuşit să obţin sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara pentru susţinerea financiară necesară publicării lucrării.

În acest context a luat naştere şi expoziţia fotografică, menită să susţină fenomenul de promovare a Ţării Almăjului. Astfel, o serie de fotografii ce surprind viaţa almăjenilor, activităţile lor zilnice, obiecte de patrimoniu cultural, port popular şi tradiţii au fost expuse în Piaţa Victoriei din Timişoara. Expoziţia a fost lansată pe data de 14 aprilie 2011, şi a durat până după Sarbatorile Pascale, pe o perioadă de aproximativ o lună.  Aceasta s-a adresat nu doar almăjenilor, ci tuturor iubitorilor de natură, de folclor, de tradiţii, dornici să petreacă momente de neuitat în acest „colţ de rai”, care are atâtea de oferit prin cadrul natural şi prin spiritul uman ce se manifestă prin creaţia populară specifică ţinutului almăjean!

Florina Nica

 

Bine ați venit!

Publicat de Caius Goșa | Postat în Generalități | Postat la 07-04-2011

Bine ați venit în Țara Nerei!

Ne bucurăm că sunteți alături de noi și sperăm ca prin acest blog să vă ținem la curent cu noutățile care apar în mirifica și deopotrivă uluitoare Țară a Nerei!

Așteptăm cu interes părerile dumneavoastră în secțiunea de Contact a site-ului nostru.

Vă mulțumim!